ministrii-parlamentReputatia online a dlui Prim-ministru Ciolos vs reputatia online a Guvernului Ciolos.

Din discutiile cu multi dintre stakeholderii importanti ai CBCC a reiesit interesul crescut pentru o analiza comparativa de reputatie online intre dl Prim-ministru Dacian Ciolos si guvernul pe care il conduce, cu scopul de a prezice eventuale crize de imagine ale actorilor politici analizati.

Am inceput demersul prin proiectarea unei metodologii performante dar, in acelasi timp, simple si usor de inteles si am decis sa comparam Scorul de Capital de Reputatie Online al dlui Prim-ministru Dacian Ciolos cu Scorul de Capital de Reputatie Online al guvernului, calculat ca o medie aritmetica intre SCRO ale tuturor ministrilor din cabinet. Astfel, ne propunem sa urmarim evolutia periodica a  acestor indicatori ai reputatiei online pe toata durata de activitate a guvernului. Metodologia este suficient de flexibila pentru a se putea adapta unor eventuale remanieri guvernamentale fara a altera acuratetea datelor.

Dacian-Ciolos-010216-Scorul-Capitatlului-Reputatie-Online

La ultima masuratoare a reputatiei online a dlui Prim-ministru Dacian Ciolos am inregistrat o valoare de 59%, in crestere cu aproape 10% fata de masuratoarea din 08 decembrie 2015. De cealalta parte, pentru Guvernul Ciolos am calculat un SCRO mediu general in care includem si masuratorile obtinute de dl Prim-ministru si un SCRO mediu doar al cabinetului, care nu-l include pe Prim-ministru. In primul caz am obtinut un SCRO general al guvernului de 26,81% iar SCRO al cabinetului (fara Prim-ministru) este de 25,34%.

Guvern-cu-Dacian-Ciolos-040216-Scorul-Capitatlului-Reputatie-Online

In primul rand remarcam diferentele foarte mari dintre SCRO al Prim-ministrului Ciolos si celelalte doua SCRO calculate pentru guvern. Acest lucru ne spune ca prestatia publica a dlui Prim-ministru genereaza o incredere in crestere din partea publicului in timp ce prestatia publica a membrilor guvernului este destul de slaba.

Guvern-fara-Dacian-Ciolos-040216-Scorul-Capitatlului-Reputatie-Online

Ne reamintim ca investirea guvernului a avut loc in urma tragediei de la Colectiv printr-un proces de transfer de incredere dinspre Presedintele Iohannis catre dl Prim-ministru Ciolos si mai departe catre fiecare dintre ministri.

Pe analizele noastre putem usor observa ca acest proces de transfer de incredere se repeta acum intre dl Ciolos si guvernul sau, atat ca intreg, cat si individual catre fiecare ministru in parte. Reputatia este o resursa epuizabila, asa ca putem spune ca prestatia publica de pana acum a membrilor guvernului a consumat din reputatia dlui Prim-ministru, fara sa contribuie in niciun fel la consolidarea acesteia.

Scorul de Capital de Reputatie Online este calculat pe baza a 10 indicatori ponderati cu o serie de coeficienti specifici, grupati in 2 metaindicatori – Amprenta Digitala si Profilul Online. In cazul dlui Prim-ministru Dacian Ciolos, rezultatele obtinute pentru cele doua dimensiuni masurate sunt echilibrate, respectiv 55,30% pentru Amprenta Digitala si 62,70% pentru Profilul Online.

In opozitie cu aceasta, pentru rezultatele obtinute de membrii cabinetului – fara scorul dlui Ciolos – la cei doi metaindicatori remarcam o discrepanta uriasa intre Amprenta Digitala (8,53%) si Profilul Online (42,16%). Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul ca marea majoritate a ministrilor, probabil din cauza faptului ca nu provin din politica si nici nu au avut obiective politice, au neglijat total constructia si comunicarea unui brand personal, chiar daca este vorba despre propriul lor brand.

Ne asteptam, insa, ca odata cu acceptarea demnitatii publice sa manifeste un interes crescut pentru a fi in contact cu publicul interesat, pentru ca unul dintre pilonii cei  mai importanti ai construirii increderii este transparenta. In momentul de fata, mai toti ministrii dau dovada de totala lipsa de transparenta si proactivitate in comunicarea cu publicul.  Mai mult chiar, unii dintre ei lasa impresia ca incearca sa se ascunda de public, practicand un sistem de comunicare eliptic si extrem de greoi. In acest  sens, e dificil de inteles cum se face ca din cei 22 de membri ai cabinetului, 13 au o Amprenta Online invizibila (in jur de 1%), adica in fapt nu comunica nimic ei despre ei. Acest lucru scoate la iveala o vulnerabilitate foarte mare si un potential de criza de imagine urias, pentru ei insisi, pentru guvern in ansamblu, pentru dl Ciolos si chiar si pentru Presedintele Iohannis.

Pe fondul unor asteptari foarte inalte, publicul incepe sa devina nelinisitit din cauza lipsei de perspectiva generata de lipsa de transparenta si de comunicarea deficitara a membrilor guvernului, fapt ce se va traduce in epuizarea treptata a resurselor de reputatie, de care inca dispune Prim-ministrul Ciolos, si in scaderea benevolentei populatiei fata de guvern, concomitent cu cresterea nivelului de dezamagire.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit