pnlvspsd1Cand vine vorba despre politica de pe Dambovita si despre alegerile locale din iunie 2016, “uimire” este cuvantul la care ne gandim cei mai multi dintre noi. Am fost uimiti cand Cristian Busoi a fost inlocuit de Ludovic Orban, uimiti ca Neculai Ontanu nu mai poate candida, uimiti ca Vanghelie si Piedone vor candida, uimiti ca Marian Munteanu ia locul lui Orban si ca acelasi Marian Munteanu este inlocuit la randul sau de Catalin Predoiu. PNL si PSD propun o multime de candidati fara reputatie si ne asteptam ca starea de uimire sa fie intretinuta si de alte surprize.

ce-este-reabilitarea-reputatieDesi din cauza acestor schimbari repetate ne este din ce in ce mai dificil, noi la CBCC ne continuam munca sustinuta de cercetare, diagnoza si prognoza pentru cele mai bune strategii ale clientilor nostri dar si pentru o mai buna informare a publicului cititor care doreste o perspectiva noua in analiza imaginii publice a politicienilor.
Si pentru ca situatia din Bucuresti a fost atat de dinamica, am realizat un nou studiu comparativ de reputatie a candidatilor principalelor partide, PNL si PSD.

Metodologia este cea folosita si in cazul studiului “Reputatia Primului-ministru Ciolos vs Reputatia Guvernului Ciolos” (vezi http://cbcc.ro/reputatia-online-a-dlui-prim-ministru-ciolos-vs-reputatia-online-a-guvernului-ciolos/ ) si am comparat media SCRO-urilor (Scor de Capital de Reputatie Online) candidatilor PNL cu media SCRO-urilor candidatilor PSD. Din cauza schimbarilor repetate si chiar a incertitudinii care inca graviteaza in jurul numelui candidatului PNL la Primaria Generala a Capitalei, am decis sa ecxludem pentru moment din analiza pe dna Firea si pe dl Predoiu. Prin urmare studiul a urmarit analiza comparativa a reputatiei online a candidatilor desemnati de cele doua partide la primariile de sector.

CaptureConcluziile ne arata ca, din punct de vedere al reputatiei online a candidatilor, PNL si PSD sunt apropiate dar in zona de jos a scalei, ambele formatiuni propunand candidati fara reputatie, cu o singura exceptie. Daca in cazul PNL putem observa un echilibru relativ intre SCRO-urile celor sase candidati, in cazul PSD remarcam o polaritate puternica intre un candidat care inregistreaza  un nivel de reputatie  inalt (mai  inalt decat oricare PNL-ist) si restul de candidati cu niveluri foarte reduse.

PNL inregistreaza un SCRO mediu de 35,33% pentru cei 6 candidati in timp ce PSD are un SCRO mediu de 27,22%, valori destul de apropiate. Valorile masurate ne indica faptul ca, din punct de vedere al alegerilor locale, anulul 2016 poate fi anul surprizelor. Astfel, 2016 poate fi un an in care cele doua partide mari, PNL si PSD, prin candidati fara reputatie pe care ii propun Bucurestiului, cel mai digitalizat oras din Romania, deschid o fereastra de oportunitate nesperata pentru independentii si candidatii cu reputatie ai partidelor mici.

Ne propunem sa reluam studiul la inceputul campaniei electorale pentru alegerile locale, atunci cand putem fi siguri cu privire la numele tuturor candidatilor.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit